Konsultaatiot

OLETKO PERUSTAMASSA MATKATOIMISTOA TAI MUUTA YRITYSTÄ? LUE LISÄÄ:

Fyysiset matkatoimistot ovat 2007 vuoden jälkeen siirtyneet pitkälti nettimyyntiin. Matkailuala on erittäin säädeltyä ja monimutkaista tajuta jopa verottajalle, saati yrittäjälle. Laki matkapalveluiden yhdistämisestä uudistettiin 1.7.2018, jolloin siitä tuli entistä vaikeaselkoisempi. Enää ei ole yksiselitteistä matkapakettia, vaan se voi koostua matkan eri osasista, kuten lennoista, kuljetuksista, majoituksesta, pääsylipuista, ravintolapalveluista, rekiajeluista ja/tai muista lisäpalveluista. Sitten on vielä matkan kesto eli onko matka yli vai alle 24h. Valmismatkalaki on ollut voimassa vuodesta 1995.

Aluksi suosittelen tutustumaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuihin intensiteetillä:

https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/matkustaminen-ja-majoitukset/matkapaketit-ja-yhdistetyt-matkajarjestelyt/

Oman yritykseni alkuaskeleet perustamisessa:

Ihan ensin laadin itselleni listan, mistä aloittaisin ja miten etenisin. Olin jo tehnyt aikaisemmin 2007 liiketoimintasuunnitelman omalle matkailualan yritykselle, mutta se oli tietysti auttamattoman vanhentunut. Lista on tärkeä, jotta saatoin hahmottaa missä järjestyksessä mitäkin asioita tulisi tehdä.

 1. Mieti, mitä myyt, miten myyt ja kenelle myyt. Mieti yrityspohja eli osakeyhtiö vai toiminimi (yksityinen elinkeinonharjoittaja). YritysEspoo auttaa erittäin mielellään etätapaamisin. Heiltä sain valmiin liiketoimintasuunnitelmapohjan, rahoitussuunnitelmapohjat ja runsaasti neuvoja heti alkuun. Tapaamiset voi varata netistä tai soittaa suoraan. YritysEspoo https://yritysespoo.fi/ p. +358 (0)10 3366550. Ota selvää oman paikkakuntasi yrityssparraaja.
 2. Täytä huolellisesti ja ajan kanssa saamasi liitteet! Pyydä YritysEspoolta niin monta etätapaamista kuin katsot tarpeelliseksi. He kyllä auttavat. Itse olen ollut neljästi etätapaamisessa noin tunnin kerrallaan.
 3. Mieti rahoitus. Tarvitsetko lainaa, onko omia säästöjä, voitko hyödyntää olemassa olevia resursseja (läppäri, puhelin ym.). Säästä kaikessa missä voit ensi alkuun! Aloituskuluja syntyy joka tapauksessa. Minulla oli jonkin verran omia säästöjä. Olin maksanut mm. asumiseni etukäteen 4 kuukaudeksi (vuokrat).
 4. Tuotteista ja hinnoittele valmiiksi muutama tuote. Itse sain erittäin hyviä neuvoja naisyrittäjältä, joka tekee hinnoittelua työkseen sekä YritysEspoolta. Tuotteet ideoin itse ja laadin ne ensin canvalla (helppo mainossovellus) valmiiksi ennen kuin latasin ne kotisivuille. Matkailualalla sovelletaan joissain kohdin marginaaliverotusta. Alv-verokantoja on ainakin kaksi: 10% ja 24% riippuen palvelusta. Kysyin Vero. FI:stä vero-ohjausta, koska en ollut varma mitä verokantoja palveluni edustavat. Vero-ohjausta voi kysyä epäselvissä tapauksissa kirjallisesti mahdollisimman täsmällisin esimerkein. Vastauksen saaminen kesti n. 3 viikkoa. Vero-ohjauksen kirjallinen selvitys on myös tilitoimistollani ohjenuorana.
 5. Tutustu KKV:n sivuihin ja mieti, kuuluuko yrityksesi palveluihin matkapakettipalveluita, kuulutko vakuuden piiriin tai haluatko asettaa yrityksellesi uskottavuuden kannalta tärkeän vakuuden. Valmistaudu hyvin, koska KKV vaatii 5-7 lomaketta täytettäväksi. Vakuudeksi vaaditaan kahden kuukauden (ei yhden) arvioitu matkapakettimyyntisumma. Sinulla saattaa olla muutakin myyntiä kuin matkapaketteja, älä niitä ilmoita. Esim. jos arvioit myyväsi kuukaudessa 5kpl á 500€ matkapaketteja, silloin vakuudeksi määrätään 5000€. https://matkapakettiapuri.fi/ https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Matkustaminen-ja-matkan-jarjestaminen/ohjeet-matkapalveluyhdistelmien-tarjoajille/valvontamaksut/
 6. Muun alan yrityksen ollessa kyseessä, ota selvää mitkä viranomaiset sääntelevät omaa alaasi.
 7. Kilpailuta pankit. Pankit rahastavat tilin avaamisesta, talletuksista, korteista, laskun maksusta ja suurin piirtein jopa rahan makuuttamisesta tilillä.
 8. Mieti markkinointi. Kotisivut, somemarkkinointi, lehti-ilmoittelu, puskaradio, käyntikortit, flyerit. Sähköpostiviestit ovat yhä kelpo markkinointikeino, kun sen tekee hyvällä maulla. Sähköpostimarkkinointi on tehokas markkinointitapa. Ilmaisia 500-1000 sähköpostimarkkinointialustoja löytyy netistä mm. googlaamalla.
 9. Kotisivut. Simplesite.com on hyvin yksinkertainen sivusto, josta aloittelijakin selviytyy. Kun saat hieman itseluottamusta, voit siirtyä vaativampiin alustoihin, kuten WordPressiin. Kotisivujen laadinta voi olla kallista puuhaa, mutta opettelemalla pääsee alkuun ja neuvoa voi kysyä googlettamalla palveluntarjoajia. Kotisivujen laatimiseen, muokkaukseen ja ulkoasun preppaukseen tarjoaa https://www.nerot.fi/ it-alan ammattilaisten apua. Kirjo on valtava, kuten ammattitaitokin. Mutta eipä tarvitse pähkäillä mistä saisi apua, ilmoittautumalla sivustolle saat nopeasti useita tarjouksia. Kannattaa seuloa ja kokeilla muutamaa. Niksi on siinä, että tunnin edullisesta etätapaamisesta sovittaisiin uusi aika, jolloin it-henkilö hoitaisi homman sivustosi etänä kuntoon erillisestä summasta 300-500€. Somemarkkinointiin olen käyttänyt n. 50€/kk näkyvyyden saamiseksi. Pieni summa, mutta tuhansia klikkauksia. Rahan syytäminen somemarkkinointiin ei välttämättä kannata sen enempää. Domainhotelli on suomalainen yritys, jossa tuki on myös suomen kielellä.
 10. Tutustu myös ilmaiseen https://www.canva.com/ sivustoon, jossa voit itse laatia mm. esitteitä. Kannattaa opetella itse tekemään mainoksia, koska tulet tarvitsemaan näitä taitoja myöhemmin. Ellei sinulla ole laittaa markkinointiin useampaa satasta kuukaudessa. Nettisivuja saatat joutua päivittämään hintojen, ym. osalta usean kerran viikossa/kuukaudessa/vuodessa.
 11. Tilitoimiston etsiminen. Netissä on tarjolla erilaisia houkuttelevia tarjouksia, joihin saattaa liittyä sudenkuoppa. Muutaman kuukauden ”puoli-ilmainen” kokeilu voi osoittautua kalliiksi. Itse suosittelen kuittien määrän perusteella laskuttavaa tilitoimistoa, jossa on selkeä hinnoittelu. Esim. 10 kuittia tai alle 50 kuittia/kk/60€/kk sekä jopa 2kk yhden hinnalla, mikäli asiakaslaskutettavaa on vähän, on kohtuullinen hinta. Muista, että yritykset ilmoittavat hinnat ilman arvonlisäveroa eli alvia. Kannattaa maksaa hyvälle tilintarkastajalle, näin verottaja on tyytyväinen ja kirjanpito hoituu ammattitaidolla.
 12. Teetkö palkkatyötä samalla. Oletko sivutoiminen vai kokoaikainen yrittäjä. Sivutoimisena voit mm. liittää yritystulot palkkatyön verokorttiisi, näin ei tarvitse maksaa erillisiä ennakkoveroja kuukausittain.
 13. Ole verottajaan yhteydessä. Verottaja auttaa puhelimessa arvioimaan ennakkoverotuksen ja tarvittaessa palkkaverotuksen oikein. Pyydä tilitoimistoa seuraamaan myyntiäsi, jotta verotusta voit myöhemmin korjata ajoissa esim. 3 kuukauden kuluttua aloituksesta.
 14. Ota yrittäjän YEL-vakuutus sairauden ja työttömyysturvan saamisen takaamiseksi. Itse otin vähimmäismäärän Ilmariselta. Helsingin naisyrittäjien mukaan jopa 40% naisyrittäjistä maksaa YEL-vakuutusta minimimäärän ja miesyrittäjistä vain 25%! Tulot eivät siis päätä huimaa. Ainakaan aluksi. YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa 8500€ tai sen alle vuodessa yritystuloja saavan.
 15. Verkostoidu! Itse liityin Helsingin naisyrittäjiin heti. Yhdistys järjestää viriketoimintaa (asiapitoista ja hupia) ja antaa neuvoja. Yhdistykseen kuuluu eri alojen naisyrittäjiä ravintoloitsijoista lakinaisiin ja LVI-yrittäjiin. https://www.helsinginyrittajanaiset.fi/ Ilmoitin yritykseni myös visitespoo.fi-sivuille https://www.visitespoo.fi/fi/tietoa-meista/tietojenkeruulomake/ .
 16. Jaa ajankäyttöäsi järkevästi. Nyt sinulla on vapaus päättää omista työajoistasi, mutta myös vapaa-ajastasi. Saatan tehdä myöhään yöhön läppärillä töitä, mutta saatan myös ottaa päiväettonet, jos siltä tuntuu!
 17. Rekisteröidy PRH:n rekisteriin 60€. Sekä KKV:n rekisteriin 150€. Kannattaa rekisteröityä vastuulliseksi matkanjärjestäjäksi, vaikka et asettaisi vakuutta. Tämä luo uskottavuutta ja ryhtiä toimintaasi. Matkanjärjestäjän maksu on 0-10 000€ vakuudella 405€/v.
 18. Muita miettimisen aiheita ovat markkinointitutkimus, kilpailijat (nimeä ne konkretiaksi), vakuutukset (Vahinko- ja vastuuvakuutus IF n. 180€/v.), virkatodistukset ja muut viranomaistodistukset, ajopäiväkirja. SWOT-analyysi (heikkoudet, vahvuudet, uhat, mahdollisuudet).

Yrittäjän riskit, mutta myös vapaus! Arvioin karkeasti, että alkupääomaa tarvitset n. 10 000 euroa. Itselläni kotisivujen tekoon tarvittava suurin yksittäinen kuluerä oli ulkopuolinen hyvä markkinointitiimi marketing@foxiesoul.fi/ Otto Raali, joka auttoi minua viimeistelemään kotisivut toimiviksi. Lisäksi hän laati minulle kirjalliset ohjeet muutamiin nikseihin, joita olen tarvinnut aika ajoin! Hyvää palvelua.

Tarvittaessa minulta saa kannattavuuden tutkimiseen sekä hinnoitteluun työkaluja. Yrityskonsultaatiot tilauksesta sähköpostilla:

info@chamaeleonservices.com

 

Kasvata myyntiä

B2B                                                                            B2C

Kasvata myyntiä. Tilaa ammattilainen yritykseesi kertomaan kuinka se tapahtuu! Liidit, kaupan klousaus, asiakaskäynnit. Tai kiillota asiakaspalvelun laatu uuteen loistoon! Lue lisää sivuilta.

Asiantuntija opastaa henkilökunnallesi intensiivisen, henkilökohtaisen lyhytkurssin avulla kuinka saat kaupan aikaiseksi. Miten kohotat myyjän työmotivaation hyvän asiakaspalvelun tueksi. Uskon vahvasti, että konkreettisten esimerkkien sekä oman henkilökohtaisten kokemusteni johdolla henkilökuntasi jaksaa taas tehdä kauppaa ja palvella asiakkaita tehokkaasti.

Myyjä- yrityksen käyntikortti

Yritys- käyntikortin laatija ja hyvän laadun ylläpitäjä

 • liidit

Kuinka saat uusia asiakkaita ja miten tavoitat juuri sen tilauksista päättävän henkilön. Miten kasvatan asiakasmäärää.

 • kaupan klousaus

Tässä kohtaa päätät kaupat ja teet molemmat osapuolet tyytyväisiksi!

 • asiakaskäynnit

Asiakaskäynnit ovat tärkeä osa kaupankäyntiä. Osoita miten arvokas asiakas on sinulle ja kuinka molemmat hyödytte yhteistyöstä.

 • myynnin kasvattaminen

Älä koskaan ylimyy tai menetät asiakkaan. Ole luotettava ja rehellinen yhteistyökumppani, joka vastaa osaltaan asiakkaan tuotetarpeesta.

 • yrityskäynnit

Oikeastaan sama kuin asiakaskäynnit, mutta teet tätä mainostaaksesi itseäsi ja omaa yritystäsi.

Ehdotan, että konsultaatio on osana työhyvinvointia. Koska konsultaatiosta voidaan tehdä myös hauska yhteisöllinen tapahtuma!

Yrittäjällä on valmis materiaali. Tarvitsen vain tilan, innokkaat osallistujat, mahdollisesti kopiokoneen ja projektorin Power Point-esitystä varten. Hinta 90€/tunti + alv. 24%. Konsultaatio 2-4 tuntia valintasi mukaan.

Yrittäjä Kirsi Koivunen p. +358466168130

konsultaatio@chamaeleonservices.com

Kuva: Fotogalleria, Espoo